Usled zemljotresa, iz orlovog gnezda, na velikoj planini, skotrljalo se jaje do farme kokošaka koja se nalazila u podnožju.

Kokoške, u svom neznanju, i ne praveći razliku, ovo jaje dodeliše staroj kvočki da leži na njemu.

Jednog dana jaje se izleglo, i čudno pile a divan orao je rođen.

Orao je uzgajan kao kokoš. Učeći iz okruženja, orao je naučio da bude kao i njegovi vršnjaci, čitav dan je pognute glave, gledao je u zemlju i tražio hranu. Bilo mu je udobno tu, voleo je svoj dom i porodicu, ali je osećao neki unutrašnji nemir, želeo je više…

Jednog dana, kada je na trenutak pogledao u nebo primetio je grupu moćnih orlova uzdignutih na visini.

“Oh”, orao je uskliknuo, “voleo bih da mogu da letim kao ove ptice”.

Kokoške, koje su prvi put u životu pogledale gore, na nebo, i glasno se nasmejale, “Ne možeš da letiš! Ti si kokoška! Ni jedna kokoška nikada nije poletela. Naša krila su mala i nejaka i služe nam da bi lepetale po dvorištu…” Rekavši to, vratile su se kljucanju….

Orao je nastavio da gleda u nebo i sanja kako i on leti sa tim moćnim pticama…

Zavrsetak 1.

….i svaki put kada bi počeo da priča o letenju, kokoške bi mu se smejale i govorile da je to nemoguće. Želeći da se uklopi i da zadrži udobnost svog okruženja, orao je posle nekog vremena prestao da sanja o tome kako leti i svoj vek je proveo kao kokoška.

Zavrsetak 2.

…ostatak dana, orao je proveo posmatrajući ptice koje lete visoko. Video je njihova moćna krila – pogledao je i svoja i shvatio da su slična.

Sledeceg dana, ustao je pre ostalih kokoški odlučan da nauči da leti. U početku je bilo teško, padao je, krila se nisu širila, sve ga je bolelo, i kokoške su mu se smejale.

No svaki put kada je pomislio da odustane, pogledao bi u nebo i video veličanstven prizor ptica sa raširenim krilima…. Imao je misiju!

Iz dana u dan postajao je jači, sve manje je padao, sve više leteo… Kokoške su prestale da se smeju.

Posle nekoliko nedelja, orao je leteo visoko, i jedrio nebom! Drugi orlovi su ga prihvatili kao svog, a kokoške su međusobno komentarisale kako on nikada i nije bio kokoška, i zato je uspeo.

Ono što kokoške nisu znale jeste da se često, sa velike planine, skotrlja orlovo jaje u farmu kokošaka…